Как да стигнем

island-18

Лятна почивка в съседна държава и то на остров?! Първата асоциация, която ви идва на ум е за дълго и изморително пътуване. Такава беше и нашата, когато за първи път решихме да посетим това прекрасно място през 2009г. От тогава остров Амулиани и полуостров Халкидики се превърнаха в любимата ни лятна дестинация. За разходка през уикенда или за по-дълго време, това място може да ви зареди с положителни емоции и да си отпочинете, заобиколени от девствени плажове, чисто море и гостоприемна обстановка. Това беше и повода да се опитаме да дадем по-подробна информация за това как да стигнете до острова. Амулиани е единственият обитаем остров в административна област Централна Македония, Гърция. Отстои на 2 морски мили от сушата. За да се стигне до него се взима ферибот от Трипити, малко пристанище преди Урануполи.

1.За отправна точка избираме ГКПП Кулата-Промахон. За достигане на крайната точка от пътуването ни може да се подберат различни варианти, като ние предпочитаме най-икономичен маршрут, който ни дава възможност да избегнем натоварените пътни артерии за сметка на малки китни градчета в южната ни съседка. След преминаване на ГКПП, което не отнема много време, дори и в натоварен ден се отправяме към първия по-голям град в северна Гърция, намиращ се на около 45 км. от границата – Серес. Важно е да не се влиза в града, а да се „хване“ околовръстния път.

2. След няколко светофара е този за град Нигрита.Пътят за Нигрита е двулентов, но въпреки това доста по-широк от аналогичния клас в България. Трафикът е минимален, което допринася за спокойното пътуване. Преминавайки през няколко малки населени места в равнинен участък след 20 км. достигаме до широко „Т“ образно кръстовище, което е непосредствено преди града.На него трябва да завием на ляво, като следим табелките за Аспровалта. Това няма да е трудно, защото има табели на всяко по-голямо кръстовище и при малко внимание трудно може да се объркаме. След гр. Нигрита пътя навлиза в планинен релеф с доста завои. Важно е единствено да се следят табелите в посока Аспровалта. Преминаваме около 40км. и излизаме на главен път Солун-Кавала (не е магистралата) на „Т“ образно кръстовище със светофар. В този участък трябва да внимаваме за трафика, който е интензивен. След не повече от десет километра сме на основно кръстовище към Халкидики.

3. Достигаме до гр. Ставрос. Пътят минава през главната улица на града с много заведения и кафенета, идеално място за почивка. До Амулиани остават 60 км., основно завои. Час път след Ставрос в дясно от пътя е Трипити, мястото от което скачаме на ферибота към остров Амулиани. Фериботите са два, в сезон са през 10 мин., пътува се около 10-15 мин. Цената е 2,20 евро/ човек + 10 евро лек автомобил.

В галерията по-долу са подредени  снимки описващи маршрута София – Амулиани.

На телефоните и линка по-долу може да намерите повече информация за разписанието на фериботите.

Σκάφος Γοργουπήκοος, Τηλ: 23770 51080, Κιν: 6944538798
Σκάφος Θεοσκέπαστη, Τηλ: 23770 51401 / Theoskepasti

РАЗПИСАНИЕ НА ФЕРИБОТ: 13.09-30.09.2015/ Δρομολόγια 13.09 – 30.09.15: 14.09-30.09


One thought on “Как да стигнем

Comments are closed.