Екскурзии

Посетителите на острова могат да се възползват от някои екскурзии по време на своя престой. От пристанището има възможност да се наеме лодка (нямате нужда от лиценз), с която да се обиколят плажовете на Амулиани и Магарешките острови.

ЦЕЛОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО МАГАРЕШКИТЕ ОСТРОВИ

Всеки ден се организира целодневна екскурзия до Дреня или Магарешките острови (както ги наричат местните). Тръгва се в 12:00 часа, връщането е в 18:00 часа с туристическата лодка Lambrini. Правят се две спирки – на дивия плаж Папа (на Амулиани) и на един от магарешките острови – разполага с чадъри, шезлонги и таверна (където може да опитате страхотни кюфтета :-) ). Цената е 10 евро на човек.

ЦЕЛОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ – УРАНУПОЛИ И АТОНСКИТЕ МАНАСТИРИ

Всеки ден от пристанището тръгва и туристическо корабче (в 8:30 ч. и 9:00 ч.), което прави обиколка покрай Атонските манастири. За посещение в самите манастири се изисква специално разрешително, като посетители могат да бъдат само мъже. Прави се кратък престой в Урануполи и в 10:30 се отплава към манастирите (има и втори курс – в 13:45 ч. – в зависимост от търсенето и броя туристи). Цената е 20 евро (за деца 13 + години и възрастни), 10 евро – за деца 7-12 г. и безплатно за деца до 6 г.  Цените могат да търпят промени, ако групата е по-голяма. Времетраеното на круиза е около 3 часа. Корабът се движи по югозападната част на полуострова и след 10 минути стига до граничната линия, която разделя останалата част на света от Света Гора. Беседата за манастирите се провежда на 9 езика (вкл. и български с аудио гид). На борда на корабите има ресторант, както и магазини за закупуване на икони, картички, плетени гривни от Света гора (кумбоскиня) и т.н. По време на разходката освен манастирите можете да видите и ятата гларуси, които ще летят покрай вас – а при повече късмет – и делфини. Повече информация може да намерите на: http://www.athos-cruises.gr/